RAPETEK 20 LET @ Letni vrt & Gala hala

Sobota, 30 september, 2023 19:00


RAPETEK 20 LET

BOLESNA BRAĆA (Hr)
KLEMEN KLEMEN (Trnow Stajl specialka)
CYAM
(predpremiera albuma Donnie Narko)
GRAFFITI JAM
DJ NINJA
(hiphop classics set)
DJ ESCO (Dj Premier Tribute set)
DJ BORKA (Wu-Tang clan special set)

timeline:
19.00 GRAFITI JAM
19.00 DJ BORKA – Wu-Tang special set
21.30 KLEMEN KLEMEN + SSF
23.00 BOLESNA BRAĆA + MARVEL
0.00 DJ NINJA classics set
0.45 CYAM
2.15 DJ ESCO – Dj Premier special set

Hiphop praznuje 50 let in po svetu se vrstijo predavanja, koncerti in pogledi v rapersko zgodovino. Tako kot ima ameriški hiphop svojo zgodovino, jo imata tudi domači in balkanski. Zato se bomo ob 50. obletnici hiphopa in 20. obletnici serialke Rapetek posvetili predvsem legendarnim hiphop zadevam, ki so zaznamovale naš prostor in ga močno oplemenitile. V dveh večerih bomo tako na letnem vrtu gostili legendarnega bošnjaškega raperja Eda Maajko ter pionirski zagrebški dvojec Bolesna braća, ki je poskrbel za renesanso hrvaškega hiphop in ekipe Blackout. Domače loge bosta predstavljala dva praktično najuspešnejša predstavnika raperske zgodovine na Slovenskem – Klemen Klemen ter Murat & Jose. Oba bosta svoja nastopa pripravila v stilu poklona svojima najuspešnejšima albumoma »Trnow stajl« ter »V besedi je moč«, ki sta pustila neizbrisljiv pečat na domačem raperskem nebu in prešla tudi v ušesa ostalih poslušalcev.

V notranjosti Gala hale bodo nastopila aktualna imena domače raperske scene. Trenutno verjetno najbolj vroče ime domače raperske scene, Drill, prihaja iz Izole, ljubljanske barve pa bosta zastopala Skova ter temačni raper Cyam. Ker pa hiphop ni zgolj rap, bodo z nami tudi b-boyi dveh različnih generacij, ki se bodo prestavili v battlu ter smetana ljubljanskih grafitarjev na čelu z ekipo »1107 klan«, ki vas bodo pospremili ob vstopu na vrt s svojimi grafitarskimi sposobnostmi ter seveda DJ-ji, ki bodo vsi vrteli dobro premišljene konceptualne sete, od poklona Dj Premierju, Mf Doomu, J Dille in padlim raperskim borcem, do specialnega seta hiphop klasik.

Music policy: hip hop

Vstopnina: predprodaja mojekarte.si, 20 € (število vstopnic je omejeno zaradi možnosti slabega vremena in posledične selitve v dvorano), dvodnevna festivalska vstopnica 38 €

*V primeru slabega vremena bo dogodek potekal v dvorani

Fb dogodek >>

———————————————————————————————-
Hiphop letos praznuje 50. rojstni dan in iz naftalina vleče ogromno imen hiphoperskih veličin nekega drugega časa in obdobja, ki jih raperska mladež šele spoznava, veterani pa zadovoljno primikavajo »povratku pozabljenih«. Od Kool Hercove newyorške zabave se je v hiphopu spremenilo praktično vse in zdi se, da je letos nastopila edukativna nota, kjer se raperske starešine spominjajo svoje mladosti in začetkov, entuziasti na dan vlečejo neverjetno memorabilijo, od zgodnjih letakov, historičnih fotografij, kaset, plakatov do nevsakdanjega »mercha«, poslušalci pa pregledujejo zgodovino in kaj vse so zamudili.

Podobno velja tudi za Rapetek. Pred 20. leti je ideja zanj padla po koncertu El Bahatteeja, danes večini pozabljenega zagrebškega raperskega »predsednika« v Gala hali, in ostaja tu. Sprva kot dogodek z domačo udeležbo raperjev in DJ-ev, ki je kmalu lovke širil na Balkan in v zlato obdobje ameriškega hiphopa, je postal edina prava stalnica raperskih dogodkov v državi. Od uvodnega nastopa raperja Brodiija so se na odru Gale hale zvrstila praktično vsa poglavitna imena domačega hiphopa. Na odru Rapetka je svoje veščine razkazovalo več kot 100 domačih in več kot 50 tujih emsijev. Med drugim smo v Ljubljani videli že pokojne raperje kot so recimo Prodigy, ki je v Ljubljani gostoval z Mobb Deep, Sean Price pa tudi Paten Locke, ki je uprizoril neverjeten show z Edanom. V goste so prihajale tudi raperske veličine kot so Big Daddy Kane, Smif-N-Wessun, Beatnuts, Atmosphere, Masta Ace, Lord Finesse, Diamond D, Pharoahe Monch, Delinquent Habits, Lords of the Underground, Tha Alkaholiks, Pete Rock, Blu & Exile, Large Pro, Jeru the Damaja, R.A. The Rugged Man, Camp Lo in drugi. Poleg njih pa smo gledali tudi velika in manj velika imena balkanskega hiphopa.

Rapetek je oral ledino na področju rednih raperskih dogodkov, okronal državne prvake v freestylu, pripravil nič koliko promocij albumov, ki so lansirali kariere tako različnih raperjev kot so recimo Zlatko, N’toko in Unknown. Kot se za 20. obletnico spodobi, je Rapetek prečesal listo vseh nastopajočih in ugotovil koga smo videli največkrat (Edo Maajka in Klemen Klemen) in koga smo nenamensko pozabili. Ob 20. obletnici se bo tako ozrl v zgodovino domačega in balkanskega hiphopa, hkrati pa bo preveril kaj se je v tem času zgodilo s svetovnimi glasbenimi fenomeni v Dj setih. Hiphop pa niso zgolj emsiji, temveč tudi DJ-i in kar se prevečkrat pozabi, tudi breakdancerji in grafitarji, zato smo za to priložnost vse zbobnali na kup.

V petek, na svetlejši dan, bodo kot glavni gostje nastopili najuspešnejši raper s področja nekdanje države Edo Maajka in raperja, ki še nikoli nista stala na tem odru, Murat & Jose. Murat & Jose ter Edo Maajka so na začetku svojih karier večkrat nastopili na skupnih koncertih. Celo promocijo obeh albumov »Slušaj mater« ter »V besedi je moč« so v Ljubljani izpeljali na istem odru na isti dan. Obe plošči sta močno zaznamovali leto 2002. Edo Maajka je postal vsebalkanski raperski fenomen in je odšel v anale balkanskega hiphopa, kjer ostaja do danes, medtem ko sta Murat & Jose naredila pravi raperski »boom« v domačiji. Z legendarnim albumom »V besedi je moč« sta večkrat prepotovala celotno Slovenijo in bila v krajih, kjer pred tem hiphop dogodkov sploh niso poznali. Po »Trnow stajlu« in AliEnovi »Levi sceni« gre za tretjo najbolj prodajano rapersko ploščo v Sloveniji vseh časov.

Njun prvenec »V besedi je moč« je zrastel na krilu uspeha antologijske raperske kompilacije »5 minutes of fame – Za narodov blagor«, okrog katerega je takrat stala ekipa Radyoyo. Mogočen pečat pri raperskih hitih »Od ljudi za ljudi«, »Kr’ neki«, »Spredizadi« in drugih pa je pustil tudi dj-ska in produkcijska starosta JAMirko, ki je z njima prepotoval praktično celotno rapersko pot, in ki bo tudi tokrat njun DJ. Ob osnovni postavi Murata, Josa in JAMirka pa bodo tokrat z nami še vokalista Damaris ter saksofonist Jaka Birsa. Edo Maajka bo predstavil svoj »best of« kariere, Murat & Jose pa bosta predstavila album »V besedi je moč« z nekaj kasnejšimi dodatki.

Ob njih bomo na Letnem vrtu gledali še b-boy battle »old generation vs new generation« b-boyev ter spremljali grafite. V notranjosti Gala hale pa se bo predstavil trenutno verjetno najbolj »vroč« domači raper Drill, ki na krilih izjemno uspešne turneje in albuma »Rojeni, da blestimo« že snuje nove materiale. Izolski »bolani doktor« bo predstavil svoj »best of« repertoar v maniri MC-DJ. Za njem bo na vrsti ljubljanski poskočnež Skova, ki je leta 2020 izdal album »Theatrum«, ki je v raperskih krogih doživel veliko odobravanja, kar kani dokazati tudi tokrat.
Za gramofoni bosta stala Dj K’Pow, ki se bo poklonil dvema padlima borcema, MF Doomu ter J Dilli, ter Dj White AF, ki bo skrbel za glasbo legendarnih preminulih raperjev, ki so nam pričarali impozantne raperske trenutke.

V soboto bo nastopil temnejši dan, ki mu bo svetlejšo noto dodajal le znameniti zagrebški dvojec Bolesna Braća, pionirska zasedba zagrebškega hiphopa, ki je z albumom »Lovci na šubare« ter hiti »Lovačke priće«, »Čića miča« ter »Čarobna frula« leta 2000 razburkal rapersko sceno po celotnem ozemlju nekdanje Jugoslavije. Raper in organizator dogodkov Bizzo ter producent in raper Baby Dooks sta v Sloveniji redno polnila dvorane nekaj let, sedaj pa po njunih besedah, razen enkrat v Velenju, že vsaj 15 let nista nastopila v Sloveniji. In ker na Rapetku nista nastopila še nikoli, je sedaj prava priložnost za obujanje spominov na »Oprosti mi brate«, »Telefon Faki«, »Patrišo«, »Čićo mičo« in ostale njune hite. Ob njiju bo tokrat brez benda, old school na matrice Klemen Klemen zaključil turnejo »Trnow stajl«, ki jo je lani odprl s polnimi Križankami. O »Trnow stajlu« ne gre izgubljati besed. Ne gre zgolj za najbolj prodajano domačo rapersko ploščo vseh časov, ne gre za epske zgodbe največjega pripovedalca v Sloveniji, gre za album, ki je presegel tako rap kot samega sebe in slišali ga bomo v osnovni emsi – dj maniri.

Na afterpartiju bo v mračnjaškem stilu ekskluzivno in predpremierno svojo ploščo »Donnie Narko«, ki kani iziti še letos, predstavil podtalni posebnež Cyam, družbo pa mu bodo delali DJ Esco, nekoč skoraj rezidenčni Rapetek DJ, ki bo pripravil specialni set Dj Premierjevih produkcij ter Dj Ninja, prva domača hiphop djka, ki bo predstavila golden era klasike.

Ob tem pa ne gre pozabiti, da je 30. let praznovala tudi prva domača raperska oddaja »Rhyme Kickers« in ker je 20. let Rapetka in 30. let Rhyme Kickersev enako 50 letom hiphopa, bo svoj lonček k dogodku dodala tudi oddaja, ki jo že 30 let lahko spremljate na frekvencah Radia Študent. Hiphop ob 50. obletnici bo torej predstavil vse štiri osnovne elemente hiphopa, se zazrl v domačo rapersko zgodovino in predstavil tudi aktualna imena scene.

—————————————————————————————————-

Permanent link to this article: https://www.galahala.com/arhiv/rapetek-20-let-letni-vrt-gala-hala-2/29254/